onsdag 2 december 2015

Quinoan

Quinoa som är en av Andernas stora exportvaror äts säkerligen oftare av många europeer än vad det görs av befolkningen här. Till frukost använder lokalbefolkningen quinoa- då i en dryck. 
Quinoa och bröd är en vanlig frukost här.
Om morgnarna ser man en del kvinnor, liksom Ians faster Teodora på bilden nedan, sälja just denna varma quinoadryck smaksatt med äpple. Vi tar oss ofta ett glas quinoa där- alla utom Leonel tycker om det.
Teodora i dörröppningen till sitt hus där hon om morgnarna säljer varm quinoadryck.
Men på tallrikar är quinoa sällsynt. På restaurangerna där lokalbefolkningen äter, liksom på tallrikarna i deras hem, är  quinoa mycket ovanligt. Endast på restauranger som vänder sig till turister kan det vara ett inslag på menyn, men inte heller det är särskilt ofta förekommande här i trakterna. Ris och/eller pommes är vad som serveras på restaurangerna, och i hemmen är det ris och/eller potatis. Tyvärr nyttjar de inte den näringsmässiga överlägsna quinoan i särskilt stor utsträckning utan äter istället importerat ris från Kina, fyllt med arsenik- på grund av priset. Riset är lite billigare.

Stekt fisk, trucha, med ris syns ofta på lunchrestauranger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar