Quinoa som är en av Andernas stora exportvaror
äts säkerligen oftare av många europeer än vad det görs av befolkningen här. Till
frukost använder lokalbefolkningen quinoa- då i en dryck.
 |
Quinoa och bröd är en vanlig frukost här. |
Om morgnarna ser man
en del kvinnor, liksom Ians faster Teodora på bilden nedan, sälja just denna
varma quinoadryck smaksatt med äpple. Vi tar oss ofta ett glas quinoa där- alla
utom Leonel tycker om det.
 |
Teodora i dörröppningen till sitt hus där hon om morgnarna säljer varm quinoadryck. |
Men på tallrikar är quinoa sällsynt. På
restaurangerna där lokalbefolkningen äter, liksom på tallrikarna i deras hem,
är quinoa mycket ovanligt. Endast på
restauranger som vänder sig till turister kan det vara ett inslag på menyn, men
inte heller det är särskilt ofta förekommande här i trakterna. Ris och/eller
pommes är vad som serveras på restaurangerna, och i hemmen är det ris och/eller
potatis. Tyvärr nyttjar de inte den näringsmässiga överlägsna quinoan i
särskilt stor utsträckning utan äter istället importerat ris från Kina, fyllt
med arsenik- på grund av priset. Riset är lite billigare.
 |
Stekt fisk, trucha, med ris syns ofta på lunchrestauranger. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar